Johnson & Johnson отлага доставките на своята ваксина за Европа

Поради възможни странични ефекти

Johnson & Johnson отлага доставките на своята ваксина за Европа

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Johnson & Johnson взе решение да отложи „проактивно“ пускането на своята ваксина срещу COVID-19 в Европа с оглед на случаите на изключително редки кръвни съсиреци при малко на брой хора, след като те са били ваксинирани с препарата Janssen, се казва в официално съобщение от компанията.

„Безопасността и доброто физическо състояние на хората, които използват нашите продукти, е наш приоритет номер едно. Ние сме наясно с изключително рядкото заболяване, включващо хора с кръвни съсиреци в комбинация с ниски тромбоцити при малък брой лица, получили нашата ваксина срещу COVID-19", се посочва в изявлението.

Там се казва още, че случаите с усложнение се разглеждат от Центровете за контрол на заболяванията в САЩ (CDC), Администрацията по храните и лекарствата (FDA), както и от европейските здравни власти.

„Взехме решение да отложим проактивно разпространението на нашата ваксина в Европа“, посочва Johnson & Johnson.

По-рано днес американските федерални здравни агенции препоръчаха временно спиране на употребата на ваксината на J&J, тъй като шест жени на възраст под 50 години получиха редки кръвни съсиреци след получаване на ваксинационната доза.

България, както и страните от ЕС, все още чакат Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да излезе със становище по темата, за да вземат решение как да използват препарата.

Коментари: 0