Задава се „война“ за придобиване на Toshiba

Изпълнителният директор Нобуаки Куруматани подаде оставка заради офертата на CVC Capital – бившият му работодател

Задава се „война“ за придобиване на Toshiba

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Изпълнителният директор на Toshiba Corp Нобуаки Куруматани подаде оставка в сряда на фона на противоречия относно оферта за изкупуване на стойност 20 млрд. долара от CVC Capital Partners. Акциите на конгломерата поскъпнаха при съобщенията, че повече от една компания подготвят оферти, пише Reuters. Председателят на Toshiba Сатоши Цунавака ще стане главен изпълнителен директор, се казва в изявление на компанията.

В него не се посочва основанието за оставката, но Куруматани е подложен на много критики по повод офертата на CVC, бившия му работодател.

Пресконференция по темата е планирана за малко по-късно днес.

Неговото напускане може да попречи на предложението на CVC от миналата седмица да вземе Toshiba и да я свали от борсата, особено когато се твърди, че се подготвят и други оферти от страна на конкуренти.

Инвестиционният холдинг KKR & Co обмисля предложение за изкупуване, което би надвишило това на CVC, съобщава Financial Times, цитирайки няколко души, запознати с плановете.

Канадската Brookfield Asset Management Inc е в предварителни етапи на проучване на оферта, съобщи Bloomberg News, позовавайки се на лице, започнато въпроса.

Представител на KKR Япония отказа коментар. Brookfield не отговори веднага на искането за коментар на Reuters.

Източници, запознати с въпроса, казват, че поглъщането от страна на CVC ще предпази Куруматани и други мениджъри от натиск от акционерите, които настояват за разследване дали ръководството е притискало инвеститорите да подкрепят техните решения.

Акциите в Toshiba се търгуваха със 7% нагоре до 4900 йени, недалеч от нивото от 5000 йени на акция, които са склонни да платят от CVC Capital, за да придобият Toshiba.

Коментари: 0