Загиваш в Гърция, оцеляваш в България

Защо все повече гръцки предприемачи и фирми се местят у нас

Загиваш в Гърция, оцеляваш в България
4346 ~ 3 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

"България ме спаси", казва гръцки предприемач, прехвърлил бизнеса си отвъд границата. Като него има хиляди, става ясно от репортаж на AFP, в който се изтъкват привлекателните страни на България.

Хиляди гръцки фирми се местят в България, въпреки че страната е най-бедната членка на ЕС, се посочва в репортаж на AFP за благоприятната бизнес среда в страната ни и привлечените гръцки инвестиции. 


Вече най-малко 11 хиляди малки и по-големи гръцки предприемачи прехвърлят бизнеса си отвъд границата заради продължаващата дългова криза в родната им страна. Примамват ги не само по-ниските производствени разходи, но и по-благонадеждните рамкови условия за бизнес.

„Тук имаме стабилност, благонадеждно данъчно облагане, разумни закони и положителна бизнес среда”, казва Йоанис Политис, мениджър на гръцката компания за санитарни и фармацевтични продукти „Септона”, която откри първата си фабрика в Русе преди 10 г.

„В Гърция нямаше как да оцелея”


По същия модел след 2000 г. 120 големи гръцки предприятия се прехвърлиха в България – за търговия на дребно, металургия, строителство, недвижими имоти. След 2009 г. тенденцията се промени: в България вече се местят повече малки и средни предприятия, особено такива, които търгуват с Европа, с балканските страни и с Русия.

„България ме спаси, в Гърция нямаше как да оцелея”, признава Панайотис Дувос, който пристига в у нас през 2011 г. Той е собственик на магазин за деликатеси в София. „В Гърция фирми фалират за месец-два, тъй като данъците и лихвите по кредитите са убийствени”, обяснява 46-годишният предприемач, който възнамерява да открие клонове на фирмата си в Бургас и Варна.

В репортажа на AFP се посочва, че Дувос отдавна е обърнал гръб на южната ни съседка, но въпреки това все още усеща отрицателните последствия от дълговата криза. Всичките ми доставчици са от Гърция и непрекъснато се страхувам, че някой ден вече няма да могат да произвеждат и да ме зареждат със стока, казва той. 

Бизнесменът обяснява още, че заради въведения в родината му контрол над капиталовите потоци, неговите доставчици не могат да теглят достатъчно пари от банката, за да плащат сметките си за бензин и транспорт.

Предимствата на България


В статията се изреждат предимствата, с които България привлича гръцките фирми. Инвестиционните разходи са ниски, а корпоративният данък е сред най-изгодните в Европа. Българският публичен дълг възлиза едва на 29% от БВП (докато в Гърция той е 177 %), а българският лев е прикачен към еврото по твърд обменен курс.

За всичко това си има исторически причини. След краха на комунизма в България през 1990 г. държавата за малко да фалира. Тя беше на ръба на банкрута още веднъж през втората половина на 90-те години, когато се срутиха 14 банки. 

Тогава я спасиха единствено строгите мерки за икономии, наложени от МВФ. Рестрикциите бяха тежки за населението, но пък превърнаха България в една от страните с най-добра финансова дисциплина в Европа.


Оттогава насам гръцки предприемачи вложиха много финансови средства в България. Според преценката на Красен Станчев от Института за пазарна икономика, само през последните 6 години гръцките инвестиции в българската икономика възлизат на 4,5-5 млрд. евро. 

През същия период в България свои банкови сметки са открили поне 60 хил. гърци. Станчев казва, че голямото бягство на капитали от Гърция се е случило през 2015 г., но още преди периода, в който край гръцките банки се извиха дългите опашки.

В репортажа се казва още, че българските банки изглеждат стабилни. БНБ наскоро оповести, че капиталовото обезпечение на българските банки с гръцко участие е над средното. Централната банка потвърди още, че и другите банки в страната са стабилни. 

А българският премиер Бойко Борисов наскоро заяви, че българите няма от какво да се страхуват. Според него, истерията да не би гръцката криза да премине през банковия сектор и в България е поддържана изкуствено.

Подкрепи Economic.bg