Загуба от 51 млн. евро за млечния сектор у нас

България се надява да получи реална помощ от ЕС

Загуба от 51 млн. евро за млечния сектор у нас
Автор: Наталия Николаева

Mлечният сектор е понесъл загуба от 51 млн. евро в резултат от руското ембарго. Това обяви земеделският министър Десислава Танева на пресконференция в Тутракан. По думите й като пълноправен член на ЕС , трябва да настояваме за справедлива и адекватна подкрепа, предаде Дарик.

Танева настоява за допълнителни мерки, които да могат да се приложат според спецификата на нашия млечен сектор. Инструментите, прилагани досега, не могат да ни повлияят, защото в България няма заводи за производство на сухо мляко, каза още Танева. 

През декември 2014 г. България е била първата, която е поставила темата за кризата в млечния сектор в Брюксел. По думите й обаче от тогава насам не сме получили подкрепа или одобрение от ЕК на нито един от предложените инструменти. Европейският бюджет се формира от всички страни членки, ето защо инструментите за подкрепа трябва да могат да влияят на всяка една от тях.

На 7 септември се очаква общоевропейски протест, в който ще участват и български фермери. Танева се надява на предстоящия Съвет на министрите да бъдат въведени допълнителен набор от мерки за българското млечно животновъдство и така секторът да получи реална помощ.

За да подпомогне фермерите, държавата е предоставила помощ по 100 лв. на млечна крава за извънредна подкрепа, добави министърът. 

Коментари: 0