Захариева: Арабските страни пазят положителни спомени за българските компании

Има огромен потенциал за засилване на икономическото сътрудничество между България и арабския регион, смята министърът

Захариева: Арабските страни пазят положителни спомени за българските компании

Снимка: МВнР

Българските компании и специалисти са добре познати сред арабските ни партньори, а спомените за тях в тези страни са изцяло положителни. Това смята вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, според която възможностите за засилване на икономическото сътрудничество между България и арабския регион са огромни. Мнението си тя сподели по време на днешния работен обяд с посланиците на арабските държави в България. 

„Стокообменът на България с държавите от арабския регион общо възлиза едва на около 2 млрд. долара, което е изключително малко на фона на съществуващия огромен потенциал“, изтъкна Захариева. Според нея има резон за засилване на партньорството в областта на търговията, инженеринговата и инвестиционната дейност, енергетиката и туризма. 

Възобновяването на добрите отношения с арабския свят е сред приоритетите на страната ни, изтъкна още министърът. „През последните месеци осъществихме няколко знакови посещения, някои от които – исторически, други – отлагани с десетилетия“, коментира Захариева и даде пример с посещението на премира Борисов в Кралство Саудитска Арабия. Подготвят се и други такива на високо ниво в Кувейт, Израел, Палестина. 

„Визията ни не се ограничава единствено до осъществяването на отделни посещения – тя е дългосрочна и стратегическа. Неслучайно работим и по разкриването на нови дипломатически мисии. Вече отворихме нашето посолство в Обединените арабски емирства, предстои това да се случи в най-близко бъдеще и в Саудитска Арабия. Както и други европейски държави обмисляме и възстановяването на мисията ни в Либия“, допълни българският външен министър. 

Захариева и посланиците на страните от арабския свят са единодушни, че е нужна актуализация на споразуменията в областта на икономиката, туризма, образованието и културата. 
Коментари: 0