Захариева: Европейската директива за командировките засяга 14 хил. души в ЕС

Френският президент пое ангажимент да помогне на България да влезе в „чакалнята“ на еврото, припомни външният министър

Захариева: Европейската директива за командировките засяга 14 хил. души в ЕС
Европейската директива за командировките, която бе във фокуса на посещението на френския президент Еманюел Макрон в България, засяга едва 14 хил. души в целия Европейски съюз. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в ефира на Nova. Тя подчерта, че в случая не става въпрос да се определя заплащането на всички българи, работещи в Западна Европа, а за тези, наети по българското законодателство и временно работещи на територията на държава от ЕС.

„Идеята на тази директива е да се защитят правата на тези, които работят. По никакъв начин не се засягат тези, които са си намерили работа в други държави. Основно строителни работници и работници в сферата на услугата са засегнати“, каза Захариева. Тя добави, че тя не се прилага за шофьорите на товарни камиони, за тях действа друго законодателство.

По нейните думи в България има около 3500 чуждестранни работници, които работят по тази директива.
Външният министър припомни, че по време на посещението на Макрон пое ангажимент да помогне на България и още до края на годината страната ни да влезе в т.нар. чакалня на Еврозоната. Подкрепа получихме и за присъединяване към Шенгенското пространство.

„Поискахме много неща, много разговори се водиха. Най-важното е, че получихме подкрепа за „чакалнята“ - първата стъпка към влизането в Еврозоната“, каза Екатерина Захариева. Тя уточни, че след това трябват минимум две години за влизане във валутния съюз, а някои държави престояват там и пет години.

„За първи път се чу много ясно, че не Франция не желае да има разделение между Западна и Източна Европа, разделение между стари и нови. България е изпълнила всички ангажименти и изисквания за присъединяването към Еврозоната. А влизането във валутния съюз означава по-ниски лихви, стабилност и сигурност за инвестициите“, добави външният министър.
Коментари: 0