\"Дигитализация\" - ресорът на бъдещия ни еврокомисар

Най-важните реформи в страната са съдебната и образователната, смята Захариева

\
2834 ~ 1 мин. четене
Голяма е вероятността бъдещият български еврокомисар да е с ресор „дигитализация” – това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в ефира на БНР. 

Захариева не посочи име, но определи бъдещия еврокомисар като „достойна кандидатура, може би най-силната, която може да предложи Република България”. По думите ѝ, очаква се човекът да получи „добър ресор” и вероятността този ресор да е в областта на дигитализацията е „твърде голяма”. 

Премиерът Бойко Борисов обеща номинацията на българския еврокомисар да бъде обявена официално в сряда по време на Министерски съвет. 

Захариева коментира и срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев. „Не мисля, че има пречка и председателите на двете съдилища да се виждат с хората. Даже напротив – една от препоръките е отваряне и повече информация специално за прокуратурата и отчетност в Народното събрание”, допълни тя.

Тя уточни обаче, че тези срещи трябва да са аргументирани и да се случват на територията на прокуратурата. „Много важно е такъв тип случаи да не спират реформата и тя да продължи максимално бързо”, допълни още Захариева. 

След като в миналия кабинет на Бойко Борисов бе правосъден министър, сега в новото правителство Захариева оглави външното министерство, но ще продължи да отговаря и за незавършената все още съдебна реформа. „В никакъв случай няма да се откажа от правосъдната реформа, мисля, че тя е една от най-важните реформи в България, заедно с образователната”, поясни тя. 

Подкрепи Economic.bg