Най-бързата камера в света снима по 5 трилиона кадъра в секунда

Устройството ще помогне в работата на научно-изследователските екипи

Най-бързата камера в света снима по 5 трилиона кадъра в секунда
2315 ~ 2 мин. четене

Изследователи в Швеция създадоха най-бързата камера в света, която заснема впечатляващите 5 трилиона (5 000 000 000 000) кадъра в секунда. Устройството е наречено FRAME - Frequency Recognition Algorithm for Multiple Exposures (Алгоритъм за разпознаване на честоти за многобройни експозиции) и е разработено в университета в Lunch, пише Peta Pixel.

За запалените по Slow Motion ефектите ще е особено интересно, че камерата дава възможност да се заснеме дори движението на светлината и след това да се пусне на бавен каданс.

Учените твърдят, че камерата ще може да документира неща в областта на химията, физиката, биологията и медицината, които никога преди не са били улавяни от фотоапарат. Става дума за процеси, които се извършват в рамките на 0.2 трилионни от секундата.

"Днес единственият начин да се визуализират такива бързи събития е да се заснемат неподвижни изображения в от самия процес", обяснява изследователят Елиас Кристенсон. "След това трябва да се опитате да повторите идентични експерименти, за да предоставите няколко неподвижни изображения, които по-късно да бъдат редактирани и навързани във филм".

"Проблемът с този подход е, че ако повторите експеримента, вероятността процесът да е идентичен на първия, е много малка”, уточнява още той.

Учените публикуваха и кратко видео, показващо движението на светлинни фотони, преминаващи през лист обикновена хартия. Скоростта се равнява на 1 млн. км/ч. Камерата илюстрира нагледно процеса, като забавя нещата.

Както може да се очаква, устройството не работи по същия начин като традиционните камери, които заснемат изображенията едно по едно в последователност. "Технологията се основава на новаторски алгоритъм и вместо това улавя няколко кодирани изображения в една картина. След това ги сортира в последователност от видеоклипове”, обясняват учените.

Накратко, процесът или обектът, който се опитваме да заснеме, се излага на поредица от лазерни мигания, при които всеки светлинен импулс получава уникален код. „Обектът отразява светлинните светкавици, които се сливат в една снимка, а впоследствие се разделят с помощта на ключ за разшифроване”.

Подкрепи Economic.bg