Захариева: Стига сме разчитали на медийните разследвания

България е под средното за ЕС равнище по брой установени злоупотреби с еврофондовете, заяви вицепремиерът и външен министър

Захариева: Стига сме разчитали на медийните разследвания

Снимка: Economic.bg/ Архив

Нека органите да си вършат работата и да я вършат добре, а не само да чакат разследванията на журналистите. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в ефира на БНТ. Думите ѝ дойдоха по повод скандалите „Апартаментгейт“ и „Къщи за гости“ и евентуалният им отзвук в Брюксел точно в момент, когато се обсъжда преразпределение на евросредствата в следващия многогодишен бюджет на ЕС.

Захариева подчерта, че България стои на сравнително ниско равнище спрямо средното за ЕС по брой съмнения за злоупотреби и грешки при усвояването на европейските фондове. По думите ѝ това се дължи на тактиката на правителството да реагира веднага на разкритията за имотни измами, разпореждайки пълни проверки на всеки един проект за къща за гости. „Подадоха се оставки. За разлика от другите политически партии ние реагираме веднага, дори само при съмнения – подават се оставки, напускат се всички постове и после се извършват проверки“, каза вицепремиерът.

„Нека органите да си вършат работата и да я вършат добре е моят призив. Не само да чакат разследванията на журналистите, за които, разбира се, съм им благодарна. Това показва, че наистина медийната среда работи“, добави Захариева.

На въпрос дали бъдещият общ европейски прокурор би предотвратил тези измами с еврофондовете външният министър заяви, че няма как един човек да преглежда всички проекти с евросредства на всички 28 държави членки.
Коментари: 0