Законът за горивата влиза в сила днес

Бензиностации и складове за горива ще бъдат запечатвани за две години, ако продават контрабандно гориво

Законът за горивата влиза в сила днес

Снимка: Pixabay

3131 ~ 1 мин. четене
След повече от година на протести и спорове по съдържанието му Законът за горивата влиза в сила днес. Народното събрание го гласува окончателно с всичките промени, договорени от правителството и браншовите организации.

Консенсус бе постигнат трудно, но с очакванията да гарантира конкуренцията на пазара, ограничаването на сивия сектор и увеличаването на постъпленията в бюджета.

Бензиностации и складове за горива ще бъдат запечатвани за две години, ако продават контрабандно гориво, а цистерните, които го превозват, ще бъдат спирани от движение за една година. Земеделските производители излизат от обхвата на закона, но подлежат на санкция, ако осъществяват търговия с горива, без да са регистрирани за дейността.

Броят на изискванията в наличност на бутилки за пропан бутан се намалява от 10 хил. на хиляда, намалява се и прагът за регистрация на фирмите и изискваните банкови гаранции, които ще зависят от годишния оборот.

„Ние направихме един закон, който, първо, да е удобен за държавата и държавната хазна  и второ, да има конкуренция в България. Да има една нормална среда за работа, да има един баланс между държавата и бизнеса, който го постигнахме“, коментира пред БНР Иван Касилски от Асоциацията на търговците на горива.
Коментари: 0