Коронавирусът се разпростря на четири континента

Учени от целия свят работят, за да разберат колко е заразен новият вирус и как се е появил

Коронавирусът се разпростря на четири континента

Снимка: БТА

10994 ~ 2 мин. четене
Нови случаи на заразени с коронавируса от Китай са докладвани в Европа, САЩ, Австралия и Малайзия, като така заразата вече се е разпростряла на четири континента. Китайската национална здравна комисия днес обяви, че вече 1287 потвърдени случая на заразени, като броят на починалите заради заболяването е достигнал 41, пише Bloomberg.

Китайските власти са мобилизирали военни лекари и са блокирали още повече градове, за да се спрат разпространението на вируса. Народната освободителна армия на Китай е изпратила 450 души медицински персонал, включително такива, които имат опит в борбата с широко разпространени пандемии. Въпросните хора са изпратени в град Ухан, където местните лечебни заведения се затрудняват да обслужват стотиците болни граждани, много от които са се отказали да стоят в болниците, препълнени с хора, лежащи по коридорите.

Значителното повишение в броя на починалите в Китай показва, че вирусът все още не е овладян въпреки агресивните мерки, предприети от местните власти за ограничаване придвижването на десетки милиони хора, живеещи близо до „епицентъра“ на коронавируса. Забраните за пътуване дойдоха в навечерието на Китайската нова година – най-големият празник в страната, по време на който милиарди хора пътуват, за да отидат на ваканция или за да се видят със семействата си.

Макар пътуването от Ухан (центърът на заразата) и околностите му да е ограничено, стотици граждани са напуснали региона преди рестрикциите да влязат в сила. В САЩ са потвърдени два случая на заболели хора, които са се върнали от Китай. В Европа първите случаи са били регистрирани във Франция. Инфекции са отчетени и в Австралия, Малайзия, Пакистан и Непал.

Учени от целия свят работят, за да разберат новия коронавирус по-добре – колко заразен е и откъде се е появил. Макар световните експерти като цяло да похвалиха усилията на Пекин за овладяването на заразата, китайските граждани са все по-критично настроени и нетърпеливи, тъй като забраната за пътуване вече обхваща над 50 млн. души.
Коментари: 0