Хотелиери и ресторантьори облякоха жълти жилетки в знак на протест

Основните им искания са мерки за изсветляване на сектора и отлагане на влизането в сила на Наредба Н-18

Хотелиери и ресторантьори облякоха жълти жилетки в знак на протест

Снимка: PxHere

Български хотелиери и ресторантьори днес работят с жълти жилетки в знак на протест и с настояване правителството и парламента да приемат законодателни промени, които да помогнат в борбата със сивия сектор в бранша, съобщи bTV.

Част от исканията са държавата да въведе задължителна регистрация по ДДС на всички обекти в храненето и туризма, въвеждане на лимит за издаване на разрешителни на нови обекти, както и отмяна на наредбата на НАП за запечатване на заведения при открити нередности като крайна мярка. От бранша настояват и за намаляване на ставката на 5%. Ако не се стигне до започване на преговори, ще последват ефективни протести, предупреждават още от бранша.

Не на последно място хотелите и ресторантите настояват влизането в сила на Наредба Н-18 за по-тясната интеграция на касовите апарати и софтуера за управление на продажбите с НАП да се отложи. Според протестиращите работни групи трябва да обсъдят как да се променят текстовете на наредбата, така че да са по-разбираеми и съответно по-лесно изпълними.
Коментари: 0