Стотици перничани протестират пред Министерски съвет

Те настояват за оставки и за възобняване на водоподаването в града им

Стотици перничани протестират пред Министерски съвет

Снимка: Economic.bg/ Архив

Стотици граждани от Перник излязоха на протест в столицата, съобщи агенция „Фокус“. Причината е продължаващата водна криза в града.

Протестиращите блокираха бул. „Цар Освободител“ и се разположиха пред Министерски съвет. Скандиранията им са: „Оставка“ и „Мафия“. Издигнаха български знамена и транспаранти с надписи: „Искаме вода“ и „В какво ни е вината?“. Някои от тях са с маски и жълти жилетки. На протеста има и деца. В района има засилено полицейското присъствие. Има и екипи на „Антиконфликт полиция“.

Протестът на перничани се случва ден след дебатите по вота на недоверие и седмица след като правителството реши без обществена поръчка държавното дружество „Монтажи“ да построи 13.5-километров водопровод, който ще има за задача да доставя вода от яз. „Белмекен“ до Перник, като се използва сега съществуващия Рилски водопровод и водопреносната система на София.

Освен водопровода от „Белмекен“, държавата е готова да плати и изгради тръба от язовир „Бушляк“ до промишлените консуматори в Перник, тъй като според регионалния министър Петя Аврамова вода за тях от язовир „Студена“ няма.
Коментари: 0