Започна монтирането на металните навеси на пл. „Славейков“

Днес започна вдигането на перголите, върху които ще бъдат поставени покривните плоскости

Започна монтирането на металните навеси на пл. „Славейков“

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Автор: Вероника Тонева

Започна монтирането на перголите на пл. „Славейков“, върху които ще бъдат монтирани новите метални навеси. Под тях ще бъде разположен емблематичният за София книжен пазар, предава репортер на economic.bg. Покривните плоскости наподобяват листа на растения. Те са изработени от стомана, основата им е боядисана в графит и са с големина от близо 5 метра.

По време на монтирането на първите перголи присъстваха главният архитект на София Здравко Здравков и зам.-кметът на София по транспорта Евгени Крусев.

„Целта е да покажем в по-ранен етап как ще изглеждат архитектурните решения на емблематичното за София място“, заяви Здравков. По негови думи книжният пазар няма да бъде пълен с кашони от банани и палети, както беше в годините досега. Идеята е да се изгради елемент - отворена книга, в която ще има само 15 обособени места за продажба на книжни изделия, а тази книга ще се затваря в края на работния ден.

Според Здравков ще бъде спазен срокът за пускане на трамвайното движение по бул. „Граф Игнатиев“ (през ноември – бел. ред.).

Към момента площад „Славейков“ е на 60% готов. Монтира се ново осветление и нови 32 пейки. Фонтанът ще бъде запазен и в момента се възстановява, а до него ще има чешма.

Ще бъдат осигурени и стойки за велосипеди. Планирано е засаждането на 15 нови дървета.

Коментари: 0