БНБ публикува всички такси на български банки

Всеки потребител вече може да сравни колко е висока таксата, взимана от неговата банка

БНБ публикува всички такси на български банки

Снимка: Economic.bg/Архив

Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Българската народна банка (БНБ) вече публикува всички такси и комисионни, които търговските банки събират при обслужването на клиентите си. На сайта на централната банка вече има подрубрика „Съпоставяне на такси на доставчици на платежни услуги“, където ще се публикува всеки месец информация за таксите на лицензираните от БНБ доставчици на платежни услуги (банки, платежни институции и дружества за електронни пари).

БНБ предприема тази мярка в съответствие с промените в Закона за платежните услуги и платежните системи, които пък бяха направени във връзка с изискванията на европейската директива.

Доставчиците на платежни услуги са задължени да подават информация в БНБ при всяка промяна на таксите, комисионите и лихвените проценти за съответните услуги, като информацията на интернет страницата ще бъде текущо актуализирана към датата на влизане в сила на съответната промяна при доставчика на платежни услуги.

Така например таксите за общите услуги по сметките на всички банки са достъпни на този адрес. Годините и други такси за обслужване на карти можете да видите тук, а за превод на пари - тук.
Коментари: 0