Започва строителството на Околовръстното от „Тракия“ до ж.к. „Младост“

142,7 млн. лв. ще струва изграждането на 6,5 – километровата отсечка

Започва строителството на Околовръстното от „Тракия“ до ж.к. „Младост“

Снимка: АПИ

2249 ~ 1 мин. четене

 Започва строителството на 6,5 километра от Софийския околовръстен път II-18 в отсечката от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“. Средствата, които ще са необходими за изграждането на отсечката са 142.7 млн. лв. с ДДС и са от републиканския бюджет, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). А изпълнител на поръчката е „ГБС - ИНФРАСТРУКТУРНО СТРОИТЕЛСТВО“ АД, част от „Главболгарстрой Холдинг“.

Съществуващият двулентов път ще бъде реконструиран в 6-лентов с две локални платна за движение. С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите „Струма” и „Тракия”, ще се улесни транзитния трафик от АМ „Европа“ и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. Участъкът трябва да е готов в края на 2021 г.

Реконструкцията на пътя ще започне от 35-и км, което е малко след края на пътния възел при пресичането на бул. „Цариградско шосе“ и Софийския околовръстен път. Краят е при 41-и км, където отсечката ще се свързва с участък от Софийския околовръстен път. Отсечката ще бъде с две платна с по 3 ленти за движение в посока или общо 6 ленти, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари. Пресичането на Софийския околовръстен път с по-големите пътни артерии в района ще се осъществява чрез 4 пътни възела - п. в. „Стар Лозенски път“, п. в. Патриарх Герман“, п. в. „Самоковско шосе“, п. в. „Младост“. Ще бъдат изградени 3 пешеходни надлеза и мостове над р. Искър и р. Кална.

Предвидена е реконструкция на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на инженерни съоръжения, телекомуникации.

 

 

Подкрепи Economic.bg