Джонсън ще измине трънлив път днес

Изменения могат да принудят правителството да удължи Brexit до края на 2022 г.

Джонсън ще измине трънлив път днес

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева
Премиерът Борис Джонсън ще разбере във вторник вечерта дали има някакъв шанс да прокара сделката си за Brexit през парламента, и дали може да го направи преди крайния си срок - до 31 октомври.

След като депутатите в Долната камата вече на два пъти отказват да гласуват сделката, Джонсън се съгласи да вкара Законопроекта за напускане на ЕС (Withdrawal agreement bill - WAB), който трябва да заложи цялостната правната рамка на процеса и да легализира сделката на Джонсън. Първоначално министър-председателят искаше депутатите да гласуват първо споразумението, а след това Законопроектa за напускането.

Премиерът планира да го прокара в парламента с бързи темпове. Решителния момент за него ще е около 19:00 ч. местно време (около 21 ч. българско време), когато е гласуването по принцип на внесения от правителството законопроект. Веднага след това Джонсън планира да се възползва от правото си да предложи времево ограничение (три дни) за дебати и изменения по него, но и това ще бъде подложено на гласуване. Обикновено международните договори - и това е такъв договор според закона - трябва да бъдат разгледани в парламента най-малко 21 дни, за да бъдат ратифицирани. Този минимален срок бе заложен с конституционната реформа от 2010 г., но Джонсън няма толкова време, ако иска да спази заканата си да напусне ЕС със или без споразумение.

Жан-Клод Юнкер, президент на Европейската комисия, повтори, че Европейският парламент ще може да ратифицира сделката за Brexit едва след успешно ѝ приемане в Англия. Това обаче заплашва амбицията на Джонсън да напусне Съюза точно на 31 октомври, тъй като остават девет дни до тогава.

Премиерът не каза какво ще предприеме, ако депутатите гласуват против предложеното му. Според източници на Bloomberg законопроектът, който е прецедент, може да не бъде приет.

Отхвърлянето на графика за тридневното минаване на законопроекта през Камарата на общините би имало „сериозни последици“, заяви говорителят на правителството Джеймс Слейк, отказвайки да каже какво планира да направи Джонсън, включително дали Законопроектът за Brexit ще бъде изтеглен.

Депутати от Камарата на общините заплашват да гласуват срещу ускорения график предложен от Борис Джонсън, като твърдят, че тридневните дебати не са достатъчни за правилен анализ на законодателството от 110 страници.

Бившият министър на кабинета на консерваторите Рори Стюарт, който сега е независим, заяви пред радиото на BBC, че трябва да има достатъчно време за обсъждане на законопроекта. Той подчерта опасенията на избирателите, които искат да останат в Европейския съюз, и липсата на доверие в правителството на Джонсън.

Другият бивш депутат от Консервативната партия Ник Боулс, който сега е независим, предложи поправка, която ще принуди правителството да търси удължаване на Brexit до декември 2022 г., ако не е договорило търговска сделка с Европейския съюз до края на следващата година.

Изменението е с оглед на безпокойството сред депутатите, че се създава потенциален нов срок  -декември 2020 г. Тогава Великобритания все още може да няма сделка с ЕС, ако правителството не постигне търговско споразумение.

Говорителят на основната опозиционна партия Емили Торнбъри каза, че лейбъристите са "възмутени" от ускорения график за обсъждане на Законопроекта си за Brexit, но не каза дали партията ще се противопостави на това, което вижда като "изкуствен" краен срок. Тя каза пред BBC, че решението ще бъде взето на заседание на кабинета в сянка по-късно във вторник.

За Европейския съюз Brexit е „загуба на време и енергия“ в момент, в който ЕС трябва да прави други неща, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Пред Европейския парламент в Страсбург той заяви, че ЕС е направил всичко възможно, за да предотврати Brexit без сделка и повтори, че Европейският парламент, който има вето върху сделката за Brexit, ще може да я ратифицира едва след британския парламент.

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск заяви, че ситуацията с Brexit се е усложнила заради събитията в Камарата на общините в събота и забавянето ще зависи от това, което парламентът на Обединеното кралство „реши или не реши“. Туск все още се консултира с 27-те лидери на ЕС как да отговори на искането на Борис Джонсън за увеличаване на времето за сделката, тъй като писмото не е подписано.

В навечерието на гласуването премиерът Джонсън призова членовете на парламента да подкрепят сделката му и да я прокарат през Камарата на общините.

„Направихме нова сделка, за да можем да напуснем без кризи, като същевременно създадем рамка за нови отношения, основани на свободната търговия и приятелското сътрудничество“, казва Борис Джонсън в имейл. „Надявам се днес парламентът да гласува, за да си върне контрола и страната да се фокусира върху цената за живот, здравеопазването и опазването на околната среда“, каза още той.

„Обществото не иска повече забавяне, нито другите европейски лидери, нито аз. Нека Brexit се състои на 31 октомври и да продължим“, заяви Джонсън.
Коментари: 0