Защита вместо подкуп срещу ransomware вирусите

Специалистите от ESET съветват как да се предпазим

Защита вместо подкуп срещу ransomware вирусите
248 ~ 2 мин. четене

Всички сме гледали филми за заложници – и макар и не от личен опит, имаме идея колко неприятно е да бъдеш държан като залог за откуп. Или още по-лошо – да бъдеш изнудван за такъв. Особено, когато залогът е нещо много ценно – например, снимките на децата ти. Или цялата ти работа. Или каквото и да било друго.

Казаното дотук описва как протича една атака от страна на набиращите популярност ransomware вируси, криптиращи съдържанието на компютъра, таблета или смартфона. За съжаление, те стават все по-агресивни и масирани. Зловредните кодове върлуват във виртуалното пространство и търсят своята следваща жертва, така че да докарат финансова изгода на своите създатели чрез изнудване. И не, нито един от нас не е застрахован. Което провокира въпроси като "да се поддам ли на шантажа и да платя ли на кибер престъпниците и как мога да се предпазя"?

Сериозността на проблема бе отчетена дори от правоохранителната организация на Европейския съюз – Европол. Според данните, представени от организацията, до момента са подадени близо 1000 оплаквания за подобен тип атаки, а щетите възлизат на близо 18 милиона долара.

Финансовите загуби обаче не са най-тежкият удар, понесен от потребителите. Представи си да се разделиш със семейните снимки или проекта, по който си работил от месеци. Непростим удар заради секунда невнимание.

Положението с шантажа от страна на кибер престъпници е толкова сериозно, че дори ФБР подкани засегнатите от такива вируси да склонят да платят исканата от тях сума. Според специален агент Джоузеф Бонаволонта ransomware вирусите , са „толкова добри“, че това е единственият вариант заразен потребител да си върне контрола върху криптираната информация.

Плащането и прекланянето на глава пред такива заплахи обаче не е опция. Платеният откуп не значи, че ще получите отново достъп до файловете си. По успешната тактика е да работите в посока разрешаване на проблема. Да не говорим, че дори да склоните да платите, това не гарантира, че „добрата воля“ на кибер престъпника ще го накара да възстанови правата ви до съдържанието на вашето устройство.

Възможностите да си спестите подобни главоболия се ограничават до няколко прости принципа:

  • бъдете внимателни какво сваляте и откъде;
  • не инсталирайте съмнителни приложения на мобилното устройство;
  • поддържайте свежи резервни копия на системата си;
  • използвайте платени лицензиран антивирусен софтуер;
  • поддържай решенията си за сигурност актуализирани, за да могат те да се преборят със заплахите.

Предвид естеството на вирусите – и разпространението на общо взето всички видове устройства, само антивируен софтуер за компютър няма да ви свърши работа. Един страхотен подарък за предстоящите празници е лицензиран софтуер, а и с него ще сте сигурни, че снимките от Коледната елха и от новогодишното празненство няма да се изпарят.

Подкрепи Economic.bg