Защитават Берлинската стена с ограда от събирачите на сувенири

Планира се ограничение на достъпа до останките

Защитават Берлинската стена с ограда от събирачите на сувенири

Планират ограничаване на достъпа до останките от Берлинската стена заради постоянните събирачи на сувенири, които непрекъснато откъртват парчета от нея или пишат по нея.

Става дума за т.нар. Галерия от Източната страна, представляваща най-дългата съхранена част от бетонните заграждения, разделяли града в продължение на 28 години.

Саша Лангенбах, която е говорител на района Фридрисхайн-Кройцберг, където е Галерията, казва, че "хората идват и отчупват и стържат с каквото имат под ръка – от ножчета до ключове, надявайки се да отнесат у дома късче от Стената".

Нужно е да се вземат драстични мерки за пресичане на тази забранена дейност, защото нищо от Стената няма да остане до края на десетилетието, смятат властите. Строителни предприемачи, издигнали луксозни сгради в района, вече са отстранили част от елементите, пише The Guardian.

Голяма част от  Стената е демонтирана, но няколко участъка от нея са били съхранени като защитени паметници. Галерията е резултат от проект, за който 120 улични художници от цял свят са поканени да рисуват под открито небе. Сега на няколко години се налага отделянето на милиони евро за постоянното ѝ почистване от "Обичам те" и "Аз бях тук", изписани на почти всички възможни езици.

Стената привлича годишно около 3 млн. туристи и е една от основните забележителности на Берлин. Тя е най-популярното място за селфита.

Коментари: 0