Къде са построени най-много нови жилища

За страната те са общо 2 534 през юли, август и септември

Къде са построени най-много нови жилища
Автор: Наталия Николаева

2 534 са новопостроените жилища в страната за третото тримесечие на 2015 г., а въведените в експлоатация жилищни сгради са 600. Това става ясно от публикуваните днес данни на НСИ. Сградите са с 28 повече, а жилищата в тях се увеличават с 67 спрямо същия период на миналата година.

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Варна - 88 сгради с 465 жилища в тях, Бургас - 87 сгради с 666 жилища, и Пловдив - 66 сгради с 347 жилища. На другия полюс са градове като Монтана, Шумен, Враца, Плевен.


Източник: НСИ

Сред новопостроените сгради най-много са къщите – 68,5%, следвани от жилищните кооперации – 14,7%. Спрямо миналата година броят на вилите, общежитията, сградите за колективни домакинства и сградите от смесен тип се увеличава, докато броят на новопостроените жилищни кооперации и къщи намалява.

В същото време потребителите продължават да регистрират отрицателната си нагласа за извършването на разходи за „покупка или построяване на жилище (вила)” през следващите дванадесет месеца, става  ясно от наблюдението на потребителите през октомври 2015 г. Наблюдава се леко влошаване на общата оценка за разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба.

Потребителите запазват инфлационните си очаквания на същото ниво за следващите 12 месеца, а безработицата според тях ще продължи да се увеличава.

Общото мнение е, че има известна положителна промяна във финансовото състояние на домакинствата за последната година. 

Коментари: 0