Защо Apple премахна жака за слушалки

От компанията обясниха решението си с редица подобрения

Защо Apple премахна жака за слушалки

Новият iPhone 7 вече е факт. С него дойдоха и редица новости, сред които най-голямо вълнение предизвика решението на компанията да премахне окончателно стандартния 3.5 мм жак за слушалки. 

В дискусията се включиха и ръководители на компанията, които представиха нейната гледна точка за това решение.

Жакът за слушалки е изобретен през 1878 г. Това е технология на повече от 138 години и въпреки това устоява на неспирното развитие. "Аудио жакът имше последната си голяма иновация преди 50 години. Знаете ли каква беше тя? Просто го направиха по-малък. От тогава не е пипан. Той е динозавър и е време да продължим напред", коментира пред онлайн изданието BuzzFeed Грег Джосвиак, вицепрезидент на Apple, пише Vesti.bg.

"Това е 50-годишен порт. Той е дупка с въздух, която просто стои и взима много ценно място", коментира Дан Рицио, старши вицепрезидент на Apple, отговорен за разработката на хардуер. Той допълва, че скромният на вид жак за слушалки всъщност е пречил на Apple да направи много подобрения в iPhone, които отдавна иска.

"Той взимаше мястото на по-добрата камера, втори говорител, процесорите и на батерията. Честно казано, когато има по-добро и модерно решение, е лудост да не го използваш", коментира Рицио. Всъщност, жакът не е само това, което вижда потребителят. Той взима повече място в корпуса заради необходимата електроника, която да преобразува дигиталния сигнал в аналогов.

Ето и още няколко ползи, които ръководителите на Apple изтъкват като резултат от махането на жака за слушалки:

- 14% по-голяма батерия в нормалния iPhone 7 и 5% по-голяма в iPhone 7 Plus

- телефонът е водоустойчив на потапяне в до 1 метър вода в продължение на 30 минути

- място за оптична стабилизация на камерата и на стандартния iPhone

- място за втори обектив на iPhone 7 Plus

- повече място за нови функции като Taptic Engine, което доведе до края на физическия Home бутон на iPhone и той е сензорен и чувствителен на различна сила на натиск.

Към дискусията се включва и Фил Шилер, който е един от основните хора в Apple. Той отхвърля критиките, че махането на жака за слушалки е опит да се контролира разпространението на музика и да се блокира споделянето на песни без уредени авторски права. "Това е параноична теория на конспирацията", коментира Шилер. Той отхвърля и критиките, че жакът за слушалки дава най-добрия звук и новата алтернатива няма да е достатъчно добра.

Според Шилер хората бързо ще се съгласят с компанията. "Помнете, че сме правили това и преди. Махнахме серийния порт, дискетите, физическите клавиатури на телефоните. Скоро ще гледаме назад и ще се чудим защо е била цялата тази олелия за жака за слушалки", завършва Шилер.

Коментари: 0