Защо бъркат медиите при съобщаването за телефонни измами

Този въпрос разглежда ново журналистическо изследване

Защо бъркат медиите при съобщаването за телефонни измами

Снимка: Maxpixel

Медиите в България най-често съобщават за измамени по телефона възрастни хора, докато не по-малко засегнатите са българите между 17 и 40-годишна възраст. Това сочи изследване на преподавателя по журналистика доц. Жана Попова, пише БНТ.

По думите ѝ на по-младите хора се обаждат измамници, които най-често ги карат да платят ваучер за поне 40 лв., понякога за 100, а понякога и за 200 лв., за да могат да си получат награда от една от телевизионните лотарии или награда от вериги магазини за техника. Според Попова този вид измами засега остават скрит и по-малко се говори за него. Тя е установила, че след като бъде разказан в медиите сюжетът на дадена телефонна измама, мошениците веднага измислят нова схема.

„Самите полицаи и представителите на МВР го казват, че когато се каже една схема на сюжет на телефонна измама, вече телефонните измамници преминават към следваща. Така че не служи особено много да разказваме какво точно са ги измамили“, коментира преподавателят.

Според Попова често журналистите не обръщат внимание на факта, че телефонните разговори между измамниците и жертвата продължават с часове.

Коментари: 0