Защо депутатите гласуват тайно за омбудсман?

Вносители на законопроекта са партия ГЕРБ

Защо депутатите гласуват тайно за омбудсман?

След вчерашия таен вот на 223-мата депутати за избор на национален омбудсман, очаквано бе избран депутатът от БСП Мая Манолова. В България позицията се избира за 3 път, предишните постове са заемали - Гино Ганев (2005-2010 г.), Константин Пенчев (2010-2015 г.) и настоящият нов омбудсман, който ще стъпи в длъжност на 20 октомври 2015 г., след като напусне редиците на БСП и ще продължи до 2020 г. 

Последвалият протест срещу назначението на Мая Манолова предизвика общественото мнение и зададе много въпроси. Важно за хората е да получат отговор на въпроса: Защо депутатите гласуват тайно за омбудсман?

През 2010 г., депутатите от 41-то Народно събрание приемат решението за тайно гласуване при избора на национален омбудсман на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и т. 2 от допълнителните разпоредби на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание във връзка с чл. 10 от Закона за омбудсмана.

Вносител на проекта са депутатите от ГЕРБ - Искра Фидосова и Димитър Лазаров. Той предвижда за провеждане на избора да се избере комисия от 11 депутати - по двама депутати от парламентарна група и един независим депутат.

Решението е прието от 41-ото Народно съб­рание на 29 септември 2010 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание. Председател на събранието е Цецка Цачева.

Днес пред Би Ти Ви, лидерът на АБВ, Георги Първанов коментира, че „Сериозното, солидното и демократичното е тайното гласуване”, според него не само омбудсмана, но и правителството трябва да се избират тайно. 

Коментари: 0