Защо елитните охранители на Ким Чен-ун тичат до колата му

Причината се крие във филм на Клинт Истууд

Защо елитните охранители на Ким Чен-ун тичат до колата му

Ким и Тръмп заобиколени от охранители при срещата си в Северна Корея миналата седмица

Снимка: БТА

17948 ~ 2 мин. четене
Американският президент Доналд Тръмп направи историческо посещение в Северна Корея, срещайки се с лидера Ким Чен-ун на негова територия. По време на срещата мнозина американци успяха да видят "скритото царство" Северна Корея,  включително и предпазния апарат, който гарантира безопасността на Ким.

Животът на Ким е обвит в мистерия и телохранителите му остават източник на безкрайно очарование.

По време на посещението на Ким в Сингапур миналата година за разговори с президента на САЩ, начело на новинарските заглавия бяха дузината охранители на Ким, които тичаха край неговата кола.

Според книгата "Великият наследник: Божествено съвършената съдба на брилянтния другар Ким Чен-ун" от кореспондента на "Вашингтон пост" Анна Фифийлд, "Ким е получил идеята за този човешки щит от Клинт Истууд."

„Като момче Ким е гледал филма „In the Line of Fire” (Под прицел), в който Истууд играе агент на Тайните служби на САЩ, който пази президента Джон Кенеди, когато е бил убит през 1963 година", се казва в книгата на Фифийлд.

Да станеш телохранител на лидера на Северна Корея е изключително трудно. Според Лий Йонг Гук, бодигард на бащата на Ким Чен-ун - Ким Чен-ир, това е "по-трудно, отколкото да се премине през иглено ухо".

Потенциалните новобранци са избрани от военните и трябва да преминат през няколко теста за преценка на физическото здраве, зрението, външния вид, личността и семейния им произход, според Фифийллд.

"Онези, които са наети за охрана на Брилянтния другар [Ким Чен Ун], трябва да имат отлични политически умения и да идват само от най-верните класи." Те трябва да са на същата височина като Ким и са единствените граждани, които имат право да носят огнестрелно оръжие близо до лидера.

Лий, бившият бодигард на Ким Чен-ир, казва пред ABC през 2018 г., че охранителите "трябва да боравят добре с оръжие, да владеят таекуондо, хвърляне на нож, плуване и маршируване. Освен това те трябва да служат на Ким лоялно.

Телохранителите идват от Главното бюро на адютантите, или по-разговорно, от Централната партийна служба № 6, според Би Би Си. Въпреки че са въоръжени с пистолети, те зависят основно от техните наблюдателни умения и нелетални методи - като ръцете и телата им - да се справят с заплахите.

Телохранителите са част от по-голямото командване на Върховната гвардия, което се състои от приблизително 100 000 военни. Гвардията управлява редица заплахи за сигурността, с които Ким може да се сблъска, според TIME.

Северна Корея предприема извънредни мерки, за да защити Ким Чен-ун, включително тестване на храната му, преди да му се сервира, обслужване на собствената му тоалетна, така че никое чуждестранно правителство не може да анализира негова ДНК и здравна информация.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg