Засиленият контрол по границите на ЕС ще струва 3 млрд. евро

Ще бъде трудно, но отхвърлям идеята, че това е началото на края, заяви Жан-Клод Юнкер

Засиленият контрол по границите на ЕС ще струва 3 млрд. евро
140 ~ 1 мин. четене

Разходите на Европейския съюз за контрол по границите заради миграционната криза могат да достигнат 3 милиарда евро. Това заяви по време на пресконференция ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Според Юнкер, редица държави вече са изразходвали за тези цели стотици милиони евро.

На първата си пресконференция за годината Юнкер не се съгласи с коментарите, че случващото се е края на ЕС. „Нямам големи илюзии за следващата година. Ще бъде трудно, но отхвърлям идеята, че това е началото на края", категоричен беше той.

Редица лидери на ЕС през миналата година на няколко пъти заявиха, че кризата с мигрантите, членството на Гърция в еврозоната и разговорите за излизането на Великобритания от общността са признаци за края на блока, предава Бгнес.

Председателят на ЕК заяви, че няма да се откаже от разпределението по квоти на 160 хиляди бежанци между държавите-членки. По време на първата си пресконференция за годината в Брюксел Юнкер предупреди, че разпадането на Шенгенската зона на свободно движение в ЕС би довело до неизмерими икономически загуби.

През пролетта ще има нов вариант на Дъблинската система за прием на бежанци в Европа, защото сегашната не работи, обеща Юнкер.

Подкрепи Economic.bg