ЕС засилва контрола по външните граници

Това важи и за всички притежатели на европейски паспорти

ЕС засилва контрола по външните граници

Съветът на ЕС реши днес да се засили контролът на външните граници на Европейския съюз. Това съобщи източник от срещата на Европейския съвет на равнище правосъдие и вътрешни работи на ЕС.

Днес бе постигнато споразумение за засилване на контрола на външните граници на ЕС. Той ще важи също и за всички притежатели на европейски паспорти, които се връщат към Европа.”, добави той, цитиран от ТАСС.

За затягане на контрола в Европа, в частност, настояваше министърът на вътрешните работи на Франция - Бернар Казньов, който отбеляза, че по-голямата част от европейските екстремисти днес вече имат гражданство от страните-членки на ЕС.

Извънредно заседание

Министрите на вътрешните работи на 28-те страни на Европейския съюз днес се срещнаха в Брюксел на извънредно заседание, за да разработят мерки за укрепване на сигурността в рамките на общността и да се увеличи контрола на външните ни граници.

Извънредното заседание на Европейския съвет на ниво Министерство на вътрешните работи, се свика по инициатива на Франция във връзка със серията от терористични нападения, извършени в Париж преди седмица. Инициативата на Франция бе подкрепена от председателството на ЕС в Люксембург.

Атаките във Франция

На 13 ноември в Париж бяха извършени серия от терористични атаки. Броят на жертвите на нападенията в петък се повиши до 130 души.

Френският президент Франсоа Оланд обяви въвеждането на извънредно положение в страната и засилен контрол преминаването на държавната граница.

Коментари: 0