Застаряващото население и неработещите млади са проблем за икономиката

Все по-голяма част от неактивните младежи емигрират, коментира Петър Ганев

Застаряващото население и неработещите млади са проблем за икономиката

Снимка: БГНЕС

4310 ~ 1 мин. четене

Ако тенденцията на застаряващо население и неработещи млади хора се запази, това ще бъде много сериозен проблем за страната ни. Това коментира Петър Ганев, старши икономист от Института за пазарна икономика, предаде Агенция „Фокус“.

Според него, ако има по-малко работещи млади хора у нас, това би довело до проблеми в бюджета и в икономиката на страната. Ганев бе категоричен, че социалната система у нас се нуждае от повече работещи. „Много хора получават трансфери през социалните системи, а трябва някой да ги пълни. Ако има голям брой млади хора, които не влизат на пазара на труда и съответно нямат никакъв принос към тези социални системи, което автоматично се превръща в проблем за икономиката и за бюджета“, обясни икономистът.

Той допълни, че често се случва наглед неактивните младежи, които нито учат, нито работят, да стават емигранти. „За да бъдеш емигрант, трябва да си изключително активен, да поемеш риск, да изоставиш сигурността. Следователно не е задължително тези хора да бъдат мързеливи, неактивни и незаинтересовани. Явно, когато ги поставиш в различна среда и те видят повече смисъл и възможности, за съжаление, често в чужбина, техните действия са много по-различни“, коментира Петър Ганев.

Икономистът добави, че бизнесът все по-често предпочита да обучава своите кадри. Ганев бе категоричен, че са необходими промени в образователната система, която все още не дава нужните умения и компетентности на младите.

Подкрепи Economic.bg