COVID застраховките стават все по-важни

Пазарът на всички видове застраховки, свързани с коронавируса, се оценява на стойности между 30 и 40 млрд. долара годишно

COVID застраховките стават все по-важни

Снимка: Unsplash

656 ~ 2 мин. четене

Застрахователните полици, свързани с COVID-19, може да станат толкова важни при планирането на ваканции, колкото са паспортите и слънцезащитните продукти. Те се превръщат и в нова възможна ниша за застрахователите, след като все повече страни изискват задължително покритие, в случай че посетителите се разболеят от коронавирус. Самолетните резервации за пътувания се увеличават в някои региони, което поражда нови надежди за съживяване на летния трафик, но също така увеличава тревогите на туристите, че може да платят извънредно големи такси, ако бъдат блокирани заради вируса.

Затова и не е изненада, че редица държави от Аруба до Тайланд вече изискват застрахователно покритие за COVID-19 за посетителите – Йордания е последната, за която стана ясно, че обмисля подобна мярка. Пазарът на всички видове застраховки, свързани с коронавируса, се оценява на стойности между 30 и 40 млрд. долара годишно, според консултанта по пътнически застраховки Робин Ингъл.

Но нарастването на търсенето на подобни полици означава, че застрахователите трябва да са готови да изплащат по-големи суми, ако поредната вълна от инфекции доведе до ръст на отказаните пътувания или болните туристи. Застрахователните обезщетения при COVID-19 обикновено покриват лечение до 100 000 долара и могат да включват разходи за тестване за коронавирус и услуги като евакуация, местно погребение или кремация. Тези обезщетения, въведени от застрахователите в средата на 2020 г., се продават или като добавки, или като отделни полици с покритие при болест или карантина.

Джереми Мърчланд, президент на базираната в Индиана туристическа застрахователна компания Seven Corners, заявява, че пътниците са „по-склонни да застраховат пътуванията си“, тъй като все повече страни изискват подобна COVID защита.

Планът за туристическа застраховка, който включва защита при пътуването, покритие на медицински разходи за COVID-19 и защита на багаж и лични вещи, обикновено струва от 4 до 8% от стойността на пътуването в долари“, казва Мърчланд.

След неблагоприятните последствия от пандемията, търсенето на подобни продукти създава нови възможности за тежко засегнатата застрахователна индустрия и ниша за разработване на нови услуги.

„Например, през юни Seven Corners въвежда медицински план при пътувания с покритие на разходи, свързани с коронавирус“, казва Мърчланд.

До края на годината продуктът с покритие за коронавирус генерира около 80% от общите продажби.“

Seven Corners също отчитат 20% ръст на пътуващите, които избират опцията „отмяна по някаква причина“ през 2020 г. Застрахователната опция покрива разходите за анулиране, свързани с вируса.

„Някои държави изискват задължително такава застраховка при пътуване за входящи посетители – те или я включат в таксите си за влизане с виза, или изискват представянето на документ за сключена застраховка“, казват застрахователите от World Nomads.

„Йордания преценява дали да изисква задължителна фиксирана такса за посетителите като част от програма на Global Rescue и Глобалния съвет за устойчивост на пътуванията и туризма“, казва съпредседателят на съвета Талеб Рифай. Програмата струва до 100 долара на човек и обхваща някои бедствия, както и заболявания като COVID-19.

Не е ясно как ще се развие търсенето на застраховки с покачването на броя ваксинирани хора. Франк Комито, специален съветник на Карибската асоциация за хотелиерство и туризъм, заявява, че някои бюджетни туристи се оплакват от задължителното покритие. А някои страни биха могли да прекратят изискването, тъй като „се отдалечаваме от пандемията“. Рифай, бивш генерален секретар на Световната туристическа организация на ООН, коментира, че очаква страните да продължат да изискват подобни застраховки, тъй като ваксините „ще отнемат години“, докато окажат значителен ефект в световен мащаб.

Коментари: 0