Турската лира потъна до най-дълбокото дъно за 2021 г.

Инвеститорите се притесняват от намеренията на турския президент

Турската лира потъна до най-дълбокото дъно за 2021 г.

Снимка: Pixabay

Турската лира поевтиня рязко в понеделник сутрин заради ускоряването на инфлацията, ръста на петролните цени и повишаването на доходността на държавните облигации по света. Също така днес излезе и новината, че по-късно тази седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще изнесе реч в Анкара, по време на която ще обяви пакет от икономически реформи.

Очаква се правителството да раздели мерките на две – реформи за гарантиране на макроикономическа стабилност и структурни реформи, предава местната медия Ahval. Графикът ще включва краткосрочни, средносрочни и дългосрочни списъци със задачи.

Това се случва, след като в началото на ноември Турция обеща да предприеме стъпки за стабилизиране на икономиката и за укрепване на доверието на инвеститорите. Оттогава новият министър на финансите и управителят на централната банка Наджъ Агбал проведоха няколко срещи с бизнес групи и синдикати, но правителството все още не е разкрило подробности за плановете си.

Според държавната информационна агенция Anadolu мерките ще включват стъпки за облекчаване на инфлационния натиск върху икономиката и ще се опитат да осигурят повишаване на държавния кредитен рейтинг.

Въпреки тези очаквания инвеститорите се притесняват за паричната политика на страната. Причината е, че Турция на практика не произвежда нито една от енергийните си нужди и е зависима от вноса, а все по-евтината лира означава поскъпване на цените за ресурсите. Междувременно американският суров петрол например скочи до над двегодишен връх в понеделник след съобщения за нападения над саудитските съоръжения.

Така към 11:30 ч. българско време валутата е надолу с 1.9% спрямо долара и 1 долар се търгува за 7.6396 долара. Това е и най-дълбокото дъно за турската валута тази година, като тя поевтинява в 9 от последните 10 търговски сесии.

Припомняме, че последното изказване на турския президент увеличи спекулациите, че централната банка може да се откаже от политиката, която възроди валутата от дъното в края на 2020 г.

Повишаването на дългосрочните лихвени проценти и цените на петрола накараха инвеститорите да се притесняват за инфлацията в световен мащаб“, а неотдавнашният спад на лирата „поддържа интереса към местните активи под натиск“, се казва в бележка на Is Invest.

Коментари: 0