Петролът надхвърли 70 долара за барел

Ракетните атаки над съоръжения в Саудитска Арабия дадоха тласък на цените

Петролът надхвърли 70 долара за барел

Снимка: БТА

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент скочиха над 70 долара за барел в понеделник - за първи път от началото на пандемията от COVID-19. В същото време американският лек суров петрол (WTI) достигна най-високата си стойност от повече от две години, след съобщения за атаки срещу съоръжения в Саудитска Арабия. Към 07.00 ч българско време фючърсите на сорт Брент с доставка през май достигнаха се търгуват за 70.8 долара за барел, или с 2% нагоре. WTI за април също поскъпва с 2% до 67.5 долара за барел.

Азиатските акции също поскъпнаха, след като американският сенат одобри законопроект за стимулиране на икономиката на стойност 1.9 трлн. долара, а положителните икономически данни от САЩ и Китай предвещават добро глобално икономическо възстановяване.

Силите на Хусите от Йемен изстреляха безпилотни летателни апарати и ракети в сърцето на петролната индустрия на Саудитска Арабия в неделя, включително засягайки съоръжение на Saudi Aramco в Рас Танура, жизненоважно за износа на петрол. Рияд нарече ударите неуспешно нападение срещу глобалната енергийна сигурност.

„Можем да видим по-нататъшно повишаване на цените в краткосрочен план, особено тъй като пазарът вероятно сега трябва да определи цената си с някаква рискова премия, тъй като честотата на тези атаки се увеличава“, казват анализаторите на ING в доклад, отбелязвайки, че това беше втората атака този месец след инцидент в Джеда на 4 март.

Цените на Брент и WTI се повишават за четвърта поредна сесия, след като ОПЕК и нейните съюзници (ОПЕК+) решиха да запазят намаленията на производството до голяма степен непроменени през април.

Въпреки бързо нарастващите цени на суровия петрол министърът на петрола на Саудитска Арабия изрази съмнения относно възстановяването на търсенето.

„Решението да се запазят квотите непроменени сигнализира за намерението на групата да намали по-нататък запасите, без да се притеснява от прекомерно затягане на пазара“, посочват анализаторите на ANZ в бележка. „Това също така предполага, че виждат слаба заплаха от нарастването на производството другаде.“

Министърът на енергетиката на третия най-голям вносител на суров нефт в света, Индия, обаче заяви, че по-високите цени могат да застрашат възстановяването на потреблението в някои страни.

Поскъпването също насърчава американските енергийни компании да добавят допълнителни петролни и газови платформи за втора поредна седмица, заяви в петък фирмата за енергийни услуги Baker Hughes Co.

Коментари: 0