Затворените бизнеси отново ще получават компенсации от НАП

Средствата ще са по линия на еврофондовете, но ще се наложи нотификация преди да започнат да се отпускат

Затворените бизнеси отново ще получават компенсации от НАП

Снимка: Красимир Свраков

Затворените от понеделник бизнеси заради новия локдаун ще получат компенсации от държавата чрез Националната агенция за приходите (НАП). Средствата за помощите към фирмите ще са по линия на еврофондовете, което означава, че преди реалното им изплащане, трябва да бъде получена нотификация от Европейската комисия. Това обяви икономическият министър Лъчезар Борисов на специален брифинг по повод плана за въвеждане на нови ограничителни мерки следващата седмица.

Мерки срещу COVID-19

Конкретно кои бизнеси ще могат да кандидатстват за помощта ще стане ясно след заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Именно след подписването ѝ ще бъде изпратено и писмо до ЕК с молба за одобрение на икономическата мярка.

По думите на министър Борисов кандидатстването през платформата на НАП ще бъде стартирано преди да бъде получена нотификацията от Брюксел, за да се спести време.

Припомняме, че по време на блокадата в края на миналата година НАП влезе в помощ на държавата, като от приходна агенция се превърна и в разплащателна. Министър Борисов посочи, че сегашните компенсации към затворените обекти ще бъдат аналогични като мярката именно от края на миналата година.

Тогава затворените магазини в големите търговски обекти тип мол бяха обезщетени с 10% от оборота си за съответните периоди на 2019 или 2020 г., а останалите затворени обекти - с 20%. 

Коментари: 0