Завод за радиатори отваря нови работни места у нас

\"Корадо - България\" разширява производството си в Стражица

Завод за радиатори отваря нови работни места у нас

„Корадо-България” планира изграждането на бояджийски цех у нас като трети етап от цялостната инвестиционна програма за развитието на завода в гр. Стражица, съобщава БГНЕС. 

Главният изпълнителен директор на компанията-майка – Корадо Груп Войтех Чамек обясни, че сега се обсъжда възможността дали тази инвестиция да е на 2 фази или наведнъж - като голяма еднократна инвестиция. „Вече сме във връзка с потенциални доставчици на оборудването, провежда се тръжна процедура и след като постъпи всичката необходима информация, ще разглеждаме възможностите според подадените оферти”, посочи той.

Цялата инвестиционна програма, съфинансирана от Корадо Груп, е на стойност 25 млн. лв. Целта е „Корадо-България” да е сред 10-те световни лидери. За изпълнението й те се водят от принципа да инвестират мъдро и умно, за да създават стойност за акционерите.

Първият етап от инвестиционната програма е на стойност 6 млн. лв. и е приключен през ноември 2014 г., когато официално бе открита новата линия за производство на стоманени панелни радиатори. Вторият етап от програмата приключи април тази година и представлява инвестиция за 4 млн. лв. - нова линия за тръбни радиатори за баня, изградена само за 4 месеца. Капацитетът при непрекъснат процес на работа е 250 хил. броя.

Плануваното изграждане на бояджийския цех е трети етап, но не и последен от инвестиционната програма. „Изграждането на този цех е етап от развитието на „Корадо- България”, но в никакъв случай не е краят. Ако нещата вървят така както аз очаквам, аз лично бих могъл да си представя значително по-големи инвестиции. Страната има огромен потенциал, тя е удобно разположена, сравнително малка, мирна, спокойна, стабилна. Политическата стабилност за нас е нещо много важно”, заяви Войтех Чамек. „Виждам тук много висок потенциал”, коментира Чамек.

Днес се проведе годишното събрание на акционерите, което взе решение за разпределение на печалбата за 2015 г.

Нетната печалба за изминалата година е 1,932 млн. лв. От нея днес бе решено да изплатят дивидент 1,580 млн. лв. Брутният дивидент за акция: 0,18 лв. – 6,5% от записаната цена. Това означава увеличение на дивидента на акция от 8-9 ст. на 18 ст.

Изпълнителният директор на „КОРАДО-България” инж. Иржи Ржезничек посочи, че в завода вече работят 240 души. За изминалата година са произведени близо 400 хил. радиатора. 17 хил. са продадени в България. Продуктите, произведени у нас, се реализират в Румъния, Украйна и Чехия.

Коментари: 0