Заявленията за матурите се подават до 18 март

Броят на зрелостниците през тази година е 53 298

Заявленията за матурите се подават до 18 март

Учениците от 12 клас, които искат да се явят на Държавни зрелостни изпити (ДЗИ), трябва да подадат своите завления до директорите на училищата, в които се обучават, до 18 март. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието.

В заявленията младежите посочват, че освен на задължителния изпит по български език и литература, ще се явят по определен предмет на втори задължителен изпит, както дали ще държат трети изпит, който е по желание.

Зрелостниците могат да избират за втори задължителен изпит, както и за ДЗИ по желание,  между предметите математика, физика, химия, география, история, биология,  философски цикъл и чужд език.

До 17 май учениците ще получат служебна бележка за допускане до матури и ще бъдат обявени списъците с разпределението на зрелостниците по училища, сгради и зали.

Задължителният зрелостен изпит по български език и литература тази година ще се проведе на 18 май. Вторият задължителен изпит ще е на 20 май. Третият ДЗИ, който е по желание на учениците, ще се проведе в периода 26 май - 1 юни. Броят на дванадесетокласниците е 53 298.

На 18 и на 20 май ще се проведе и националното външно оценяване по български език и литература и математика за VII клас. Випускът тази година е 60 175 деца.

Коментари: 0