Заявленията за матурите се подават до 18 март

Броят на зрелостниците през тази година е 53 298

Заявленията за матурите се подават до 18 март
208 ~ 1 мин. четене

Учениците от 12 клас, които искат да се явят на Държавни зрелостни изпити (ДЗИ), трябва да подадат своите завления до директорите на училищата, в които се обучават, до 18 март. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието.

В заявленията младежите посочват, че освен на задължителния изпит по български език и литература, ще се явят по определен предмет на втори задължителен изпит, както дали ще държат трети изпит, който е по желание.

Зрелостниците могат да избират за втори задължителен изпит, както и за ДЗИ по желание,  между предметите математика, физика, химия, география, история, биология,  философски цикъл и чужд език.

До 17 май учениците ще получат служебна бележка за допускане до матури и ще бъдат обявени списъците с разпределението на зрелостниците по училища, сгради и зали.

Задължителният зрелостен изпит по български език и литература тази година ще се проведе на 18 май. Вторият задължителен изпит ще е на 20 май. Третият ДЗИ, който е по желание на учениците, ще се проведе в периода 26 май - 1 юни. Броят на дванадесетокласниците е 53 298.

На 18 и на 20 май ще се проведе и националното външно оценяване по български език и литература и математика за VII клас. Випускът тази година е 60 175 деца.

Подкрепи Economic.bg