\"Здравната система е в състояние на свободно падане\"

Владислав Горанов, министър на финансите

\

Снимка: БГНЕС

280 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

"Здравната система е в състояние на свободно падане." Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на форума "Здравната реформа: бизнес диагноза", предаде репортер на Economic.bg.

Горанов очерта тенденциите във финансирането на здравеопазването и проблемите, които се очертават, от гледна точка  на ръководеното от него ведомство.

Той отбеляза рисковете за здравната система. "От 2009 г. насам се наблюдава изключително бърз темп на растеж на публичните разходи за здраве, в сравнение с нарастването на БВП. През 2014 г.  те достигат внушителните 4 млрд. лв, което е огромен ръст, в сравнение с предишното десетилетие".  

"Съществува реален риск здравните вноски да не стигнат, за да се покрият потребностите. До края на настоящата година се очаква 200 млн. дефицит в НЗОК, които пак трябва да бъдат извадени от държавния бюджет", обясни той.

Всичко това води до системен бюджетен дефицит и натиск върху другите сектори, финансирани от правителството. 

В типичния си стил министър Горанов заяви: "Колеги, сметката не излиза". Според него големият проблем е, че системата е изключително неефективна. "Обществото плаща твърде висока цена, а качеството остава същото", каза още той.

Владислав Горанов отбеляза също, че са необходими спешни действия, а се наблюдава популизъм, вместо конструктивен дебат.

Подкрепи Economic.bg