Здравното министерство отпуска 5.1 млн. лв. за хемодиализните отделения

Парите ще бъдат разпределени между 29 държавни болници за ремонт и закупуване на техника

Здравното министерство отпуска 5.1 млн. лв. за хемодиализните отделения
Министерството на здравеопазването ще преведе 5 млн. лв. на 29 държавни лечебни заведения за ремонт и закупуване на хемодиализна техника и оборудване. Парите са част от онези 8.1 млн. лв., които Министерският съвет отпусна с постановление в края на септември.

Със средствата ще бъдат ремонтирани хемодиализни отделения и ще бъдат закупени хемодиализни апарати, легла за хемодиализа и водоочистващи системи.

От МЗ посочват, че разпределението на средствата е съобразено с отправените от болниците искания за инвестиции в ремонти и преоборудване на хемодиализни структури на многопрофилни лечебни заведения на територията на градовете: Сливен, Пазарджик, Перник, Хасково, Шумен, Габрово, Видин, Търговище, Варна, Русе, Кюстендил, Враца, Ловеч, Разград, Ямбол, Кърджали, Бургас, Велико Търново, Смолян, Стара Загора, Силистра, Благоевград, Добрич, Монтана, Пловдив и София.

С останалите близо 3 млн. лв. ще бъдат осъществени ремонтни дейности и ще бъде закупена апаратура, съгласно приоритетните искания, постъпили в Министерството на здравеопазването от лечебните заведения.

В момента тече процедура по подготовка и обявяване на обществени поръчки, съответно сключване на договори, на чието основание средствата да бъдат отпуснати на лечебните заведения.
Коментари: 0