Земеделското министерство предлага увеличение на субсидиите за малките ферми

25% повече евросредства ще получават най-малките стопанства

Земеделското министерство предлага увеличение на субсидиите за малките ферми

Снимка: Economic.bg/Архив

3437 ~ 2 мин. четене

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, с която се предлага увеличение на субсидиите за дребните животновъди.

От текстовете на документа става ясно, че 25% повече евросредства ще получават стопаните за първите 50 млечни или маслодайни крави от фермата си, ако тя е в списъка на допустимите за подпомагане стопанства и не се намира в планински регион. При овцете и козите по-високата субсидия ще се получава за първите заявени 200 животни.  Досега животновъдите получаваха само 10% по-висока субсидия, при това само за първите 30 крави. Според данните на земеделското министерство с до 50 говеда са 80% от всички ферми в страната и отглеждат 44% от животните у нас.

„Промените в схемите, които страната ни прилага, бяха представени пред браншовите организации и подробно дискутирани през юли 2019 г., като съответните политически решения бяха взети с широката подкрепа на асоциациите в сектор „Земеделие“, се казва в мотивите на проекта. В тях се посочва още, че предложенията са били съгласувани и с ЕК.

От предложените текстове става ясно още, че се намаляват и изискванията за минимален добив на мляко от биокрава. За да получат субсидия стопаните ще трябва да докажат 1500 кг. мляко или млечни продукти от животно, отглеждано без да е третирано с хормони и да е хранено с изкуствени фуражи. Досега изискването беше за 2000 кг. Промяна има и в схемата за обвързани подпомагане на биволи. Субсидии ще могат да получават собствениците на женски животни на възраст 27 месеца и повече.

Кампанията по кандидатстване за директни субсидии започва на 1 март и ще продължи до края на май. През тази година за първи път ще се въведе електронно подаване на документи. По план през 2020 г. фонд „Земеделие“ трябва да разпредели над 1.6 млрд. лв. директни субсидии на фермерите по линия на Общата селскостопанска политика на ЕС и национални плащания към тях.

Коментари: 0