Жени гласуват за първи път на избори в Саудитска Арабия

Все още в кралството е забранено на жените да шофират

Жени гласуват за първи път на избори в Саудитска Арабия

За първи път в Саудитска Арабия позволяват на жени да гласуват на местни избори, както и да се кандидатират за тях. Това е безпрецедентна за страната стъпка, имайки предвид, че все още в кралството е забранено жените да шофират.

До момента са регистрирани 978 кандидатки редом до около 6 хил. кандидати мъже, съобщава БНР. Въпреки „революцията“, по време на кампанията обаче жените са агитирали зад параван или са били представлявани от мъже.

В днешните избори желание да гласуват са заявили 130 хил. жени, което е малък брой на фона на имащите право на глас мъже. Мераклиите от силния пол за постове са 5938.

В седемгодишната история  на абсолютната монархия Саудитска Арабия, това са едва третите по ред избори, подчертава BCC. В периода 1965-2005 г. не са провеждани избори в страната.

Решението за позволение на жените да дадат гласа си, е дело на предишния крал Абдула, който по-рано обяви, че жените в Саудитска Арабия „демонстрират позиции, които изразяват правилни мнения“. Преди да почине през януари, крал Абдула назначи 30 жени във Висшия съвет на Шурата.

Коментари: 0