20 жени влизат в местната власт в Саудитска Арабия

За първи път те имаха право да избират и да бъдат избирани

20 жени влизат в местната власт в Саудитска Арабия
В местните органи на властта в Саудитска Арабия вече ще има 20 жени.  На историческия вот в събота за първи път в историята на кралството можеха да участват жени както като кандидати, така и като гласоподаватели. 

Близо 7000 кандидати, от които 979 жени, участваха в надпреварата за места в общинските съвети, които са единствените органи на властта, избирани от саудитските граждани, предаде АП, цитирана от БТА. 
На предишните две гласувания за общински съвети през 2005 и 2011 г. можеха да участват само мъже. 

Двайсетте избрани кандидатки представляват едва един процент от почти 2100-те места, определени за заемане чрез гласуване, но дори ограниченият успех се смята за напредък за жените, които преди това бяха напълно изключени от изборите. 

Въпреки че няма квоти за общински съветнички, още 1050 места се определят с одобрението на краля, който може да използва властта си, за да осигури по-голямо представителство на жените. 

Животът на жените в Саудитска Арабия е подложен на доста ограничения - те не могат да шофират и по много въпроси като брак, пътуване и висше образование решаваща дума имат мъжете по силата на закони за настойничество. 

Държавния департамент на САЩ определи изборите като "важна стъпка за Саудитска Арабия по пътя към изборен процес, който да включва по-широк кръг от обществото и благодарение на който всички граждани да бъдат представени в органите на властта, отговорни пред населението".
Коментари: 0