90 жертви, над 1150 ранени при неуспелия преврат в Турция

1560 военни са задържани за съпричастност към бунта

90 жертви, над 1150 ранени при неуспелия преврат в Турция

90 души са загинали, а над 1150 са ранени след опита за държавен преврат, извършен снощи в Турция. Южната ни съседка стана арена на сблъсъци, в които се включиха армия, полиция, спецчасти и обикновени граждани.

Силите за сигурност са арестували 1563 военни из цялата страна, за които се смята, че имат връзка с бунта. 5 генерали и 29 полковници са остранени от постовете си по заповед на вътрешния министър Ефкан Ала.

Прокуратурите в Анкара и Истанбул издадоха заповеди за незабавни арести на участниците в неуспешния преврат, които са обвинени в грубо нарушение на конституцията.

През нощта са водени бойни действия за редица ключови обществени сгради като президентския дворец, сградата на правителството и главния щаб на жандармерията. При боевете за последния са загинали 16 войници.

Публичните институции са изпратили смс-и на гражданите, призовавайки ги да излязат на улицата, да защитят демокрацията, президента и държавата. Същият призив беше отправен и от президента Ердоган.

„Хората се втурнаха към централния площад и атакуваха танковете и бронетранспортьорите. Беше кървава баня“, разказва репортер на BBC.

„Това беше наистина неочаквано. Има много силна връзка, или може би имаше до снощи, между турския народ и армията. Хората бяха шокирани, когато военните започнаха да стрелят по тълпата“, добавя той.  

Парламентът в Анкара, който беше обстрелван от метежниците, е свикан на извънредна сесия, съобщава AFP.

Президентът и върховен главнокомандващ Реджеп Ердоган се завърна в Истанбул и предупреди за сериозна чистка в армията.   

Коментари: 0