10 животни, които могат да изчезнат в следващите 10 години

Основните причини за намаляването на популациите им е бракониерството

10 животни, които могат да изчезнат в следващите 10 години
Африканският червен носорог е обявен за изчезнал вид. Това сочат проучванията на най-голямата мрежа за опазване на животните и растенията в света – Интернационалния съюз за опазване на природата. Като цяло всички носорози в природата са застрашени от изчезване до края на десетилетието. Причината – безпощадното им избиване от бракониерите.

Избиването на носорози в последните години се е увеличило драстично. През 2007г. са били избити 13 бели носорога, а в сравнение през 2013г. боря на избитите животни е 1004.

Днес ще ви запознаем с още 10 представители на животинския свят, които са повече от застрашени от изчезване. Изчезване, което ще се случи бързо (до края на десетилетието).

10. Иберийски рис

Неговият статус в Червения списък на световнозатрашените видове на IUCN е „критично застрашен. Причината за изчезването са на първо място бракониерите. Фактор е и сблъскването им с превозни средства и намаляването на популацията на зайците. Териториите, на които се среща животното са Португалия, Испания и Франция.

9. Суматрански орангутан

Той обитава остров Суматра, Индонезия. Намаляването на броя им се дължи на човешка намеса и разрушаването на местообитанието им.

8. Крефтов мустакат вомбат

Вомбатите живеят в Австралия и преди век животното е било широко разпространено из цялата страна. Днес е застрашен вид и се среща само на територията на малка провинция.

7. Двугърба камила

Двугърбата камила се среща доста като домашно животно из цяла Средна и Предна Азия, но дивите камили се считат като критично застрашени.

6. Дама газела

Това е антилопа, която живее в северна Африка. Тя е национален символ на държавата Нигер. Заради бракониери и разрушаването на местообитанието им, през последното десетилетие популацията им е намаляла с 80%.

5. Сейшелски прилеп

През XIX и XX век те са били многобройни, но втората половина на миналия век броят им започва да спада, заради въвеждането на нови видове растения и заради пестицидите, които стесняват ареала им.

4. Китайски алигатор

Китайският алигатор се среща единствено в Китай и затова е наречен по този начин. Съвременният му ареал, обаче е стеснен значително до около 200 индивида в различни блата на река Яндзъ.

3. Двуцветен тамарин

Двуцетният тамарин в момента обитава много малък район в близо до град Манаус в северозападна Бразилия. Урбанизацията постоянно намалява територията му на обитаване и видът е застрашен от изчезване.

2. Кожестите костенурки

Това е единственият оцелял до наши дни представител на семейството на кожестите костенурки, като същевременно е и най-голямата от всички други съвременни костенурки. През последните две десетилетия броят им рязко е намалял, заради бракониерство и продажба на яйцата им.

1. Амурски леопард

Амурският леопард е един от най-редките представители на семейство Котки с около 30 екземпляра в дивата природа. В началото на XX век е обитавал обширни райони от четири съвременни държави, но днес територията му е сведена до съвсем малък участък.
Коментари: 0