Зимбабве национализира диамантения бизнес

Той се оценява на 15 милиарда долара

Зимбабве национализира диамантения бизнес

Зимбабве ще поеме контрола върху диамантената индустрия в страната. Това обяви 92-годишният президент на страната Робърт Мугабе в специално телевизионно интервю. Причината, според него, е че съществуващите минни компании "ограбват богатството на страната", предава Ройтерс.

Изявлението на Мугабе идва седмица, след като минното министерство разпореди на всички добивни компании да прекратят работа и да напуснат полетата Маранге, защото лицензите им няма да бъдат подновени.

"Сега правителството ще притежава всички диаманти в страната", обяви Мугабе в двучасово интервю пред държавната ZBC TV.

"Добивните компании ограбват нашето богатство. Ето защо сега казваме, че държавата ще има монопола", обяви Мугабе. Той допълни, че страната получава около 2 млрд. долара приходи от бизнеса, който се оценява на 15 млрд. долара. Занапред чуждите компании ще могат да работят в страната само чрез джойнт-венчър с местни компании, пояснява ВВС.

Най-голямата диамантена мина в Маранге - Mbada Diamonds, в понеделник заведе дело срещу правителството във Върховния съд, който й позволи да поеме контрол върху минните си активи.

Китайската Anjin Investments също е подготвила съдебен иск, твърди Ройтерс.

Мугабе поясни, че е разговарял с китайския президент Ши Дзинпин при посещението му в Зимбабве миналия декември и го е уверил, че правителството не получава много от китайските минни компании.

Зимбабве е осмият най-голям производител на диаманти в света с 4,7 млн. карата за 2014 г., според индустриалната група Kimberly Process.

През 2013 г. в полетата Маранге производството се равнява на 10% от световните доставки, но с материали, които е лесно да бъдат достигнати. Компаниите там обаче не проявяват желание за бъдеща експлоатация и е възможно тази година производството от Маранге да падне до 3 на сто от глобалните доставки.

Коментари: 0