Зимната обстановка в страната все повече се усложнява

Хиляди останаха без ток, затворени са пътища, образувани са лавини и преливат реки

Зимната обстановка в страната все повече се усложнява
236 ~ 2 мин. четене

Зимната обстановка в страната все повече се усложнява. Увеличава се броят на общините, обявили бедствено положение. За момента това са Смолян, част от Хасково, Свищов и три села в Русенско.

От Агенция "Пътна инфраструктура" посъветваха шофьорите да не пътуват в областите Шумен, Разград и Силистра, докато силният вятър не намалее. Видимостта по пътищата в трите града е нулева и има снегонавявания. 

Снежната покривка в страната достигна 40 см. За София тя е 28 см,, съобщиха от Националния институт по метеорология към БАН, цитирани от Агенция "Фокус". В Северна България снегът е между 16 и 40 см, а в Южна - от 3 до 23 см. 

Преустановено е движението на влакове в осем железопътни участъка на страната - Пирдоп - Тъжа, Тулово - Змейово, Мост - Кърджали, Самоводене - Велико Търново, Благоевград - Симитли, Каспичан - Мътница, Бойчиновци - Монтана, Гавраилово - Шивачево, съобщават от БДЖ. Причините са нанесени повреди по контактната мрежа, паднали дървета и скални маси върху железния път.

Валежите предизвикаха проблеми с електрозахранването в цялата страна. На места има паднали дървета по електропроводи, счупени стълбове и затруднен достъп до дадени райони. 657 населени места са без ток. Екипи на електроразпределителните дружества работят по отстраняване на проблемите. 

Жълт код за бурен вятър и виелици е обявен за 11 области в Източна и Южна България. Това са Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна и Бургас.

В Смолянска област преляха реките Бяла и Черна. Улиците в града са наводнени, както и жилищните сгради и инфраструктурата.

ГКПП Капитан Андреево е затворен заради наводнение. Причината е пробив на дига на около километър преди турската граница. Автомобилите се пренасочват към ГКПП Лесово. 

В Русенска област пътищата за превозни средства над 12 тона за затворени. Изцяло затворен е пътят Русе-София за всички автомобили, а в редица други области движението е затруднено и са образувани опашки от закъсали коли.

Очаква се снеговалежите да не спират, но да бъдат по-слаби. Застудяването ще продължи и минималните температурите ще бъдат между -5 и -10 градуса, а максималните – между -6 и -1, сочат данни на НИМХ. 

Подкрепи Economic.bg