Първите месеци на годината намираме по-лесно работа

Най-търсени ще бъдат инженерите, мениджърите и ИТ специалистите

Първите месеци на годината намираме по-лесно работа
200 ~ 1 мин. четене

По-голям шанс за намиране на работа предоставят първите месеци на 2016 г, смятат консултантските компании в сферата на заетостта. Междувременно и повечето работодатели демонстрират намерението си да назначават, а не да освобождават служители в първото тримесечие на годината. Това показват проучвания за пазара на труда.

Най-търсените кадри в следващите месеци ще бъдат инженерите, квалифицирани работници в различни сектори, мениджърите и ИТ специалистите, предаде БТВ.

Компании всички отбелязват, че хората, които търсят работа в първите месеци на годината имат по-голям шанс да я намерят, стига да покажат определени умения.

Изискванията на работодателите са свързани с т.нар. „меки умения” - дисциплина, готовност за работа, готовност за учене на нови неща. „Това са най-важните неща за работодателите - не е важно какво точно си завършил или дали идваш от същия сектор”, твърди Надя Василева - представител на консултантска компания.

Работодателските организации казват, че повече работни места през тази година могат се очакват в експортно ориентираните сектори като машиностроенето и електротехническата промишленост:

По данни на Българската стопанска камера частният сектор показва растеж от 4-5% и се очаква тези тенденции да се запазят и през 2016 г.

Последните данни на Агенцията по заетостта са за безработица от 10% у нас.

Подкрепи Economic.bg