Златева: Има забавяне в подготовката за българското председателство на ЕС

Ако след изборите няма редовно правителство, служебното ще определи кандидат за български еврокомисар

Златева: Има забавяне в подготовката за българското председателство на ЕС
512 ~ 1 мин. четене
Има забавяне в определени области като културната програма и приемането на комуникационна стратегия. Така отговарящият за подготовката на българското председателство и служебен вицепремиер Деница Златева коментира пред bTV как се движи процесът. Тя обаче добави, че забавянията не са фатални и има уверението на ресорните министри, че до края на март всички те ще бъдат отстранени.

Златева каза още, че ще се обявят десетки обществени поръчки, свързани с председателството ни. Тя гарантира, че техническите задания по тях ще се направят така, че да няма само една фирма, която да отговаря на тях.

Министърът коментира и темата с българския еврокомисар. „Ако след изборите не бъде съставено редовно правителство, служебното ще излъчи еврокомисар и ще преговаря за силен ресор“, каза Деница Златева.
„Не е приятно за държава членка да няма свой представител в ЕК, но в тази  изострена политическа обстановка служебното правителство прецени, че няма да излъчва еврокомисар”, добави тя. По думите й председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер проявява разбиране. Тя каза още, че засега не са обсъждани имена за еврокомисар. Кандидатурата ще зависи и от ресора, уточни тя.

Според нея няма политическа чистка, която се извършва от служебното правителство. Отхвърли и обвиненията, че лидерът на БСП Корнелия Нинова кадрува в кабинета. Златева добави, че се водят разговори дали по време на мандата си това правителство да не предложи влизането на България в чакалнята за Еврозоната. Тя уточни, че служебният кабинет не би трябвало да посочва български еврокомисар.
Подкрепи Economic.bg