Значително поскъпване на храните отчете КНСБ през март

Както и на санитарно-хигиенните продукти, търсени в кризата

Значително поскъпване на храните отчете КНСБ през март

Снимка: Pixabay

1952 ~ 3 мин. четене

В условията на епидемична криза, наред с нарастването на безработицата и намаляването на доходите, сме свидетели и на плавно, но при някои стоки драстично нарастване на цените. Това са стоки от жизнена необходимост, които традиционно присъстват на българската трапеза. Това съобщават от КНСБ, които са провели проучване за изменението на цените на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки, препоръчителни за опазване на здравето и живота.

Целта на експресното изследване е да представи ценовата динамика в периода преди и в началото на епидемичната криза.

Изследването не е представително и подборът на наблюдаваните търговски обекти на областно ниво е на случаен принцип. Регистрира се най-ниската и най-високата цена от една и съща стокова позиция за фиксирания период на наблюдение.

То е проведено между 1 март и 1 април в 26 областни града.

По-силно изразено нарастване се наблюдава при зеленчуците, като за наблюдавания период при някои се очертава значително увеличение. Картофите са поскъпнали с 26.1%, чесънът- с 45.4%, зелето - с 15.3%, морковите - с 14.3% и лукът - с 13.9%.

Джиндифилът е поскъпнал със 100.8%. Увеличението на цената е повече от 2 пъти, след като през първия ден на март средната цена е около 7.5 лв. и достига 15 лв. към настоящия момент. Цената на едро по тържищата и борсите също се задържа на високи нива (около 14-17 лв.) и това е причината малките търговски обекти да свиват количеството на изкупуване.

Наблюдава се леко намаление при цените на доматите и краставиците - с около 3.9% и 6.8%. Тези стоки не са характерни за сезона и нямат силно потребление. През този период слабият спад на цените е в параметрите си, но техните абсолютни стойности се задържат на високи нива.

Ръст на цените се наблюдава и при плодовете. Най-търсеният плод за укрепване на имунната система по време на епидемична криза – лимонът поскъпва и цената му е все по-недостижима за нискодоходните домакинства. Средното нарастване е с 43.6% през наблюдавания период. В някои области се очертава драстично по-високо увеличението, като в Търговище, Добрич цената достига до 5- 5.50 лв., при 2,50 -3 лв. в началото на март, отбелязват от КНСБ.

При останалите хранителни стоки се наблюдава леки колебания нагоре и задържане на цените при някои от тях. Очертава се нарастване на цените на свинското месо с 5.2%, като този процес се очаква да продължи и следващите месеци, след като основният внос на свинско месо е от Испания, а българските производители задоволяват едва 40% от потреблението. Забележимо е нарастването на цените на слънчогледовото олио с 4.2%.

Възходящ тренд се отчита и при наблюдаваните нехранителни стоки, които в този момент са с повишено потребление, с оглед спазване на противоепидемичните правила. Цената на антибактериалния гел нараства над 2 пъти, при това за литър достига средна цена от 44 лв., при 18 лв. от началото на кризата. Цената на белината достига ръст от  8%, на мокрите кърпи - с 11.1%.

През изминалата година средногодишната инфлация на групата на хранителните стоки достигна 5.1% и значително надхвърля средните нива за страната от 3.1 %. Цените на зеленчуците нарастват през 2019 г. с 12.5%, а на месото и месни продукти - с 6.1%, като този тренд продължава и през първите месеци на 2020 г.

Подкрепи Economic.bg