Знае ли МВР колко са жертвите по пътищата

От министерството ежедневно водят статистика за жертвите по пътищата, в която обаче има разлики

Знае ли МВР колко са жертвите по пътищата
1372 ~ 2 мин. четене
Автор: Вероника Тонева

Броят на загиналите при катастрофи по българските пътища се оказва мистерия, поне ако искаме да получим тази информация от МВР. Ведомството на Младен Маринов публикува всеки ден статистика, в която фигурират числата за дневните катастрофи с фатален край, месечните данни и броят от началото на годината до съответната дата.

Също така има един ред, който ни информира за промяната спрямо същия период на предходната година. И точно там се оказва, че има разминаване, което от МВР не могат да обяснят.

Например, според ежедневната информация в периода 01.01.2018 г. до 30.09.2018 г. са загинали 456 души, а за същия период на 2017 г. - 480 души, т.е. смъртните случаи са намалели с 24 на годишна база.

Справка на Economic.bg в ежедневните бюлетини обаче показва, че когато преди година МВР е обявило данните за смъртните случи за периода 01.01.2017 г. до 30.09.2017 г., тогава броят им е бил 469. И сравнявайки ги със сегашното число, имаме намаление от само 13 броя.

От пресцентъра на МВР, който има отговорността да публикува ежедневната информация, не можаха да обяснят откъде идват другите 11 човека, които според статистиката сега са възкръснали.

Разминавания има и с още няколко произволно избрани периоди. За проблем в отчитането на жертвите сигнализира и Институтът за пътна безопасност, който сравнява данните за 29 септември 2018 г. към 29 септември 2017 г. Според тях е изключено да се твърди, че разликите се дължат на технически грешки.

Намаляват ли наистина жертвите?

При встъпването си в длъжност новият министър на вътрешните работи Младен Маринов коментира, че жертвите на пътя намаляват и се работи правилно. По думите на председателя на Института инж. Богдан Милчев, това е „колкото цинично, толкова и абсурдно“.

Потърсихме за коментар пресцентъра на МВР, от където не можаха да обяснят разминаванията. От там ни прехвърлиха към експерт, който не отговаря на посочените телефони.

Подкрепи Economic.bg