ЕС призова македонския парламент да приеме промяната на името

Федерика Могерини и Йоханес Хан поискаха депутатите в Скопие да зачетат волята на гласувалите на референдума вчера

ЕС призова македонския парламент да приеме промяната на името

Снимка: Wikimedia

Въпреки ниската избирателна активност на вчерашния референдум в Македония, мнозинството от гласувалите са казали „Да” на Преспанското споразумение с Гърция. Именно затова парламентът в Скопие трябва да ратифицира документа.

Това гласи позицията на ЕС спрямо резултатите от вчерашното обществено допитване в западната ни съседка. Изявлението е съвместно на върховния представител на Брюксел по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и на еврокомисаря по разширяване Йоханес Хан. Те призовават македонския парламент да гласува необходимите промени в конституцията на страната и тя да започне да се казва Северна Македония.

„Това е историческа възможност – не само за помирение в региона, но и за решително ускоряване пътя на страната към Европейския съюз. От всички политически и институционални представители сега зависи да действат съгласно конституционните си отговорности отвъд партийните политически линии. Европейският съюз ще продължи изцяло да подкрепя и да помага на страната, нейните институции и всички нейни граждани”, гласи още изявлението на Могерини и Хан.
Коментари: 0