За киберзащита трябва да се мисли още при проектирането на устройствата

Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел

За киберзащита трябва да се мисли още при проектирането на устройствата

Снимка: Pixabay

За да се повиши кибирсигурността на потребителите и организациите, за нея трябва да се мисли още при проектирането на крайните устройства. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел по време на откриването на учебната година във Военна академия „Г. С. Раковски“. 

Според нея правителствата също могат да помогнат за това устройствата да бъдат по-защитеи, като спомогнат за установяването на по-сигурни начини за писане и проверяване на код и за създаването на нови характеристики на сигурността например.  

Габриел напомни, че в момента се работи по изграждането на публично-частно партньорство, което цели да вкара повече такива технологии в устройствата. В тази инициатива до 2020 г. ЕС ще инвестира 450 млн. евро, като очакванията са, че индустрията ще добави три пъти повече. 

ЕК вече е предложила и създаването на европейска рамка за сертифициране на киберсигурността – „с две думи схемите за сертифициране ще направят по-лесно и по-евтино за производителите демонстрирането на сигурността на техните продукти, а на купувачите ще се даде възможност да проверят дали получават това, което искат“, обяснява Мария Габриел.

„Сега се движим към увеличаване на тази подкрепа в бъдеще. Само преди броени дни предложихме създаването на Европейски експертен център в сферата на киберсигурността. Центърът ще събира цялата съществуваща експертиза в държавите членки. Сложихме началото и на създаването на мрежа от центрове за компетентност по киберсигурност. Стартираме още следващия месец с пилотен проект на обща стойност 50 милиона евро", информира Мария Габриел. 

Еврокомисарят не пропусна да обърна внимание и на необходимостта от повишаване на уменията и компетентностите. „Европа ще се сблъска с голям недостиг на стотици хиляди квалифицирани експерти до 2020 г. Затова предложихме бюджет от 700 млн. евро за инвестиране във високи цифрови умения по новата програма „Цифрова Европа“. На карта е поставено преди всичко да направим нашето цифрово общество безопасно“, заяви още Габриел.
Коментари: 0