Лекарските заплати се вдигат със задна дата

Увеличението на основните месечни възнаграждения на работещите в болничния сектор е между 10 и 20 на сто

16:07 09.08.2012

Между 10%  и 20% се вдигат основните месечни заплати на работещите в лечебните и здравни заведения. За това се договориха след повече от месец преговори синдикати и работодатели. Крайният вариант на колективния трудов договор в здравеопазването бе подписан днес, а новината съобщи на специално свикана по повода пресконференция ресорният министър Десислава Атанасова.

Споразумението ще влезе в сила със задна дата – от 1 август 2012 г. От думите на Атанасова стана ясно, че основната рамка на договора се запазва същата, променя се единствено началната основна заплата на работещите в системата.

Увеличението при месечните възнаграждения на медицинските сестри е 20 на сто, което прави получаваната начална основна заплата 550 лева. Първоначалният вариант предвиждаше 540 лева заплата за медицинските сестри.

Синдикатите успяха да постигнат исканото 12 процентно увеличение на основните възнаграждения за лекарите. Така те стават 700 лева.

Ставката за доплащане при даване на нощен труд бе договорена да е 1 лев на час при досегашна 50 стотинки. Времето, в които лекарите са в т.нар. "на разположение" за спешни случаи, вече ще се заплаща не с по 20, а с по 50 стотинки на час.

„ Постигнахме най-доброто, което на този етап би могло да се постигне”, категоричен бе председателят на асоциацията на работодателите в здравеопазването Димитър Димитров. Според него текстът би трябвало да гарантира, че увеличение на основните заплати ще има навсякъде. „Оттук нататък разчитаме на министерството и дай боже догодина да договорим с министър Атанасова и по-голям процент средства за здравеопазването”, допълни Димитров. За синдикатите сагата също е завършила оптимистично.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: заплати | здравеопазване | лекари

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини