"Слънчев импулс" постави световен рекорд

Полетът от Швейцария до Мароко през Испания и обратно е част от тренировка

13:24 08.07.2012

Експерименталният слънчев самолет "Слънчев импулс", или "Солар импулс" постави световен рекорд за междуконтинентален полет, изпълнен от самолет, задвижван от слънчева енергия, съобщи Франс прес. Машината е кацнала на главното летище в испанската столица Мадрид Барахас, на път от Мароко за Швейцария.

Летателният апарат е бил пилотиран от швейцарския пилот Бертран Пикар. Самолетът прелетя разстоянието от Рабат, Мароко, до Мадрид за 17 часа. Пътуване на "Слънчев импулс" от Швейцария до Мароко през Испания и обратно е тренировка за предвиденото през 2014 г. световно турне на една от подобрените версии на самолета.

Аеропланът, който е изработен от карбонови нишки, не използва никакво гориво и се задвижва от 4 електрически двигателя с мощност 10 конски сили всеки. Агрегатите се захранват от 12 хил. фотоелектрически клетки, покриващи огромното му крило. Енергията се съхранява в акумулатори, което му позволява да лети и нощем.

"Солар импулс" е с мащабите на Airbus A340 - дължината му е 63,4 метра - но тежи колкото средно голям автомобил.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Слънчев импулс | слънчева енергия | рекорд

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини